1. Αγγελίες Ακινήτων
  2. Χρήσιμοι Οδηγοί
  3. Οδηγός αγοράς ακινήτου

Οδηγός αγοράς ακινήτου

Οδηγός αγοράς ακινήτου

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ακινήτου, θα πρέπει να προσέξετε μερικά σημαντικά σημεία, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Κατ' αρχήν, ένα πολύ βασικό ζήτημα είναι αυτό της τιμής. Θα πρέπει πριν απ' όλα να οριοθετήσετε τις δυνατότητές σας και να συνυπολογίσετε τη δυνατότητα που έχετε στο να δανειοδοτηθείτε. Θα πρέπει να επισκεφθείτε διάφορες τράπεζες, να συζητήσετε τους όρους του στεγαστικού δανείου και να ζητήσετε προέγκριση για συγκεκριμένο ποσό. Μόλις εξασφαλίσετε την προέγκριση, η αγορά θα σάς αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά, καθώς θα έχετε πλέον την οικονομική δυνατότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο για την αγορά στην οποία σκοπεύετε να προχωρήσετε αποτελεί φυσικά η επιλογή περιοχής. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε το ακίνητο να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στη δουλειά σας, ενώ καλό θα ήταν να βρίσκεται και κοντά σε σημεία διέλευσης ή σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς (π.χ. μετρό). Επίσης, σκεφθείτε τι θα σας ενοχλούσε στη γειτονιά σας (π.χ. σχολείο, παιδική χαρά, γήπεδο, κεντρικός δρόμος) και κινηθείτε ανάλογα. Αν απλά θέλετε να μετακομίσετε στην ίδια περιοχή, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς τη γνωρίζετε ήδη. Αν όμως αλλάζετε εντελώς περιοχή, φροντίστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή.

Δώστε μεγάλη προσοχή σε ποιον όροφο βρίσκεται το ακίνητο, αν έχει πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους, τον προσανατολισμό του, αν είναι διαμπερές, ευάερο και ευήλιο. Κάντε την επιλογή σας όχι ανάλογα με τις τωρινές ανάγκες σας, αλλά και τις μελλοντικές. Η αγορά ενός ακινήτου θα πρέπει να σας καλύπτει και στο μέλλον. Αν, ωστόσο, η παρούσα οικονομική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπει την απόκτηση ενός ακινήτου το οποίο θα καλύπτει τις μελλοντικές σας ανάγκες, επιλέξτε να αγοράσετε κάποιο που τουλάχιστον θα σας επιτρέψει να το αξιοποιήσετε στο μέλλον αλλάζοντας τον τρόπο χρήσης των χώρων του. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας ότι είναι γενικά καλή επιλογή η αγορά ακινήτου που διατηρεί υψηλή τιμή μεταπώλησης.

Αφού καταλήξετε στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να το εξετάσετε εξονυχιστικά. Πάρτε οπωσδήποτε γνώμη από έναν μηχανικό που ασχολείται με την οικοδομή, ενώ παράλληλα πραγματοποιήστε έλεγχο της νομιμότητας του ακινήτου και της πιθανής μη τήρησης πολεοδομικών διατάξεων. Κάτι τέτοιο θα σας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Για την κατασκευή ενός ακινήτου χρησιμοποιούνται πολλά υλικά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, πολλά εκ των οποίων δεν είναι βιομηχανικά αλλά φτιάχνονται επιτόπου στο έργο με αποτέλεσμα να υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό ο ανθρώπινος παράγοντας. Επίσης, η χρήση και η λειτουργία του ακινήτου δημιουργεί φθορές. Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό, μια κακοτεχνία ή μια αστοχία ενός υλικού είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όσον αφορά το φέροντα οργανισμό του ακινήτου είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αντιληπτό ακόμα και από κάποιον πεπειραμένο μηχανικό αν έχει τηρηθεί η στατική μελέτη. Είναι σχεδόν βέβαιο, πάντως, ότι σε νέες κατασκευές η ποιότητα των υλικών είναι αυξημένη αλλά και η στατική μελέτη τηρείται πιστά.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί είναι τα δίκτυα του ακινήτου. Εξετάστε αν στο ακίνητο υπάρχουν διαρροές των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αναζητώντας σημεία ύπαρξης υγρασίας, και βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το δίκτυο ζεστού νερού. Παράλληλα, ελέγξτε το ηλεκτρικό δίκτυο, τις γραμμές τηλεφώνου και τηλεόρασης, το δίκτυο συναγερμού και τα θυροτηλέφωνα ή θυροτηλεοράσεις. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ντουλάπες, οι πόρτες, τα έπιπλα κουζίνας τα δάπεδα, τα εξωτερικά κουφώματα και η εξώπορτα. Δείτε τη γενικότερη εικόνα του διαμερίσματος και, αφού διαπιστώσετε πιθανές φθορές ή ελλείψεις, συζητήστε με τον ιδιοκτήτη γι' αυτές. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, είναι δεδομένο ότι θα μπορέσετε να ρίξετε κι άλλο την τιμή αγοράς.

Σχόλια (2)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Καλησπέρα σας,
είχα βάλει μια αγγελία πριν αρκετούς μήνες και θα ήθελα τώρα να την κάνω delete αλλά δεν αναγνωρίζει το mail μου για κάποιο λόγο.

Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε;

Ευχαριστώ
Ζωή Γατσαποστόλη

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Καλημέρα σας!

Παρακαλούμε, στείλτε μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ποια ήταν αυτή η αγγελία στην οποία αναφέρεστε για να την αφαιρέσουμε. Επίσης, ενημερώστε μας ποιο είναι το username και το email που έχετε δηλώσει.

Για να μεταφερθείτε στη φόρμα επικοινωνίας, κάντε κλικ εδώ: https://www.findhome.gr/contact

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;