1. Αγγελίες Ακινήτων
  2. Χρήσιμοι Οδηγοί
  3. Τι να κάνω αν ο ενοικιαστής καθυστερεί να καταβάλει το ενοίκιο;

Τι να κάνω αν ο ενοικιαστής καθυστερεί να καταβάλει το ενοίκιο;

Τι να κάνω αν ο ενοικιαστής καθυστερεί να καταβάλει το ενοίκιο;

Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο της καθυστέρησης ενοικίου, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει κατά τους πρώτους μήνες της μίσθωσης ή γίνεται συστηματικά, είναι λογικό να δημιουργείται ανησυχία στον ιδιοκτήτη. Σε περιπτώσεις μάλιστα που αυτό γίνεται συνήθεια ή όταν φτάνουμε στο σημείο της μη πληρωμής για αρκετούς μήνες, ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να σκεφτεί ακόμα και την έξωση.

Πριν οποιαδήποτε κίνησή σας, συμβουλευτείτε το μισθωτήριο, αν μιλάμε για καθυστέρηση λίγων ημερών. Στα περισσότερα μισθωτήρια υπάρχει η πρόβλεψη για κάποια μικρή καθυστέρηση, οπότε σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κάτι απολύτως νόμιμο και δεν μπορείτε να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Υπάρχει επίσης περίπτωση μια ολιγοήμερη καθυστέρηση να μην οφείλεται στον ενοικιαστή αλλά στην τράπεζα. Αν π.χ. ο ενοικιαστής δεν συνεργάζεται με την ίδια τράπεζα που διατηρείτε τον λογαριασμό πληρωμής, δεν αποκλείεται για τη μεταβίβαση του ποσού να απαιτούνται δυο-τρεις μέρες. Οπότε καλό είναι να δίνουμε ένα τέτοιο περιθώριο προτού κάνουμε οποιοδήποτε παράπονο για καθυστέρηση.

Επίσης, σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνει πολύς κόσμος όσον αφορά τα οικονομικά του, θα πρέπει να επιδεικνύουμε μια μικρή ανοχή. Έτσι, αν ένας καλοπληρωτής ενοικιαστής καθυστερήσει το ενοίκιο μια-δυο φορές, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια καθυστέρηση της μισθοδοσίας του ή σε οποιονδήποτε λόγο που δεν σχετίζεται με εκείνον. Σκεφτείτε κατά πόσο ο ενοικιαστής ήταν γενικά συνεπής όλο το προηγούμενο διάστημα και κρίνετε αναλόγως. Αν πρόκειται απλά για μια άτυχη στιγμή, δεν χρειάζεται να το κάνετε θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, προτού οδηγηθείτε σε αγωγή, καλό είναι να εξετάσετε το ζήτημα σοβαρά και να επιμείνετε ώστε να λυθεί χωρίς την εμπλοκή κάποιου δικηγόρου. Αν τελικά δεν υπάρξει καμιά λύση και η καθυστέρηση είναι μεγάλη, μπορείτε να ακολουθήσετε τη νομική οδό με αγωγή μέσω δικηγόρου και να απαιτήσετε όλα τα ενοίκια ή να προχωρήσετε ακόμα και σε αγωγή εξώσεως, απαιτώντας εκτός από τα ενοίκια και την αποχώρηση του ενοικιαστή. 

Είναι σημαντικό βέβαια ο ενοικιαστής να έχει περιουσιακά στοιχεία, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή των οφειλών, αλλιώς το πράγμα γίνεται αρκετά πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να περιμένετε προκειμένου να αποκτήσει κάτι στο όνομά του. Το δικαστήριο διαρκεί περίπου ένα έτος για τη λήψη της απόφασης και ο οφειλέτης-ενοικιαστής υποχρεούται να καλύψει τα έξοδα δικηγόρου για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, καθώς επίσης και τόκους που μετρούν από την πρώτη μέρα που λαμβάνει το έγγραφο της αγωγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους κακοπληρωτές που καθυστερούν επανειλημμένως την καταβολή ενοικίων υπάρχει και η λύση της Εφορίας. Ως εκ τούτου, υπάρχει η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να κληθεί να λογοδοτήσει στην Εφορία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το κακό βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το ενοίκιο καταλήγει στο Δημόσιο και όχι στην τσέπη σας, ωστόσο το θετικό είναι ότι δεν φορολογείστε για τα εν λόγω εισοδήματα που δεν αποκτήσατε.

Σχόλια (2)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Καλησπερα.Αυτο με την εκχωριση στην εφορια για τα ενοικια υπαρχει ακομη?

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Είναι να μην σού λάχει γιατί έτσι και πας δικαστήριο 9 στις 10 περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης είναι χαμένος απο χέρι...μια και ο ενοικιαστής είναι ο αδύναμος κρίκος !!!!! ενώ ο ιδιοκτήτης είναι ο ζάμπλουτος και είναι υπεάνω χρημάτων.Αυτά στο Ελλάντα γιατί στην Αμερική την μια μέρα κάνεις καταγγελλία και την επομένη η αστυνομία τον πετάει έξω !!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;