Νέος διπλός «πονοκέφαλος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Άσχημα είναι τα μαντάτα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για δύο χαράτσια. Ο λόγος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.

Άπαντες όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, θα πρέπει κάθε πέντε χρόνια να αποκτούν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το κόστος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός φακέλου του κτιρίου, ο οποίος θα περιέχει όλα τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα και στοιχεία.

Οι επί πληρωμή έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται κάθε πενταετία, θα αποτελέσουν μέσο για να διασφαλιστεί ότι όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Σε περίπτωση που υπάρξουν αυθαιρεσίες στο διάστημα μεταξύ των ελέγχων, τότε θα επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις. Τα πρόστιμα θα είναι βαριά και θα κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου αναμένεται να λάβει χώρα για πρώτη φορά στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για πιστοποιητικό που θα πρέπει να έχουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να κτίσουν, να ανακαινίσουν, να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο. Θα το υπογράφουν δύο μηχανικοί με την καταβολή αντίστοιχης αμοιβής, που θα ανέρχεται π.χ. μεταξύ 50-100 ευρώ για 120 τ.μ.

Στόχος του νέου αυτού μέτρου είναι η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας και η ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.

Στη ΖΩΝΗ Α ανήκουν οι περιοχές Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή).

Στη ΖΩΝΗ Β ανήκουν οι περιοχές Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.

Στη ΖΩΝΗ Γ ανήκουν οι περιοχές Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.

Στη ΖΩΝΗ Δ ανήκουν οι περιοχές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας.

Αξίζει να διαβάσετε

Νέος διπλός «πονοκέφαλος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέος διπλός «πονοκέφαλος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Άσχημα είναι τα μαντάτα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για δύο χαράτσια. Ο λόγος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.…
Συμβουλές για την ενοικίαση κατοικίας

Συμβουλές για την ενοικίαση κατοικίας

Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε στην ενοικίαση κατοικίας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην προβείτε σε βιαστικές επιλογές. Ακόμα κι αν ο χρόνος σας πιέζει, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι μια λάθος απόφαση…
Οδηγίες για το φόρο ακινήτων

Οδηγίες για το φόρο ακινήτων

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται λάθη και παραλείψεις των φορολογούμενων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου.…
Οδηγός αγοράς ακινήτου

Οδηγός αγοράς ακινήτου

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ακινήτου, θα πρέπει να προσέξετε μερικά σημαντικά σημεία, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Κατ' αρχήν, ένα πολύ βασικό ζήτημα είναι αυτό της τιμής. Θα πρέπει πριν απ' όλα να…
Κορυφή